Bombarda

Fiskeri med bombarda og flue er en anderledes, men også yderst effektiv måde at fiske på.
Du har de samme muligheder som fluefiskeren og du kan desuden dække et lige så stort område som spinnefiskeren.
Affisk vandet på samme måde som du fisker med blink. Dvs. fisk vandet af i en vifteform, dog med flest kast langs kysten. Mange fiskere begår den helt store fejl, at de tror det gælder om at kaste så langt ud som overhovedet muligt for at kunne fange fisk. Men 8 ud af 10 fisk bliver fanget ved kast langs kysten eller inden for 25 meter!!.
Når det nu ikke lige er højsæson for fiskeriet, f eks. om vinteren, kan det være en fordel at bare kaste skråt fremad, samtidig med at man går i langsomt tempo. Det gør at der afsøges meget mere vand.
Lad endelig være med at gå ud i vandet med det samme, inden du har taget de tre – fire første kast. Vader du ud med det samme, har du helt sikkert skræmt en havørred eller to.
Fluen skal ikke indtages/indspinnes i et dræbende langsomt tempo, som det talrige steder bliver beskrevet!.
Indtag fluen i et jævnt tempo (stort set på samme måde som ved almindeligt blink-fiskeri). Og husk så at lave nogle korte spinstop. Fisken hugger ofte umiddelbart efter disse spinstop, hvorfor de er meget vigtige!!
Undgå helst at din flue ligger i vandet, når du kaster, da det vil afkorte din kastelængde væsentligt.

Bombarda-flåddet fås i 4 udgaver. Flydende, intermediate, synkende og fyldbar.
Flydende: Effektiv om sommeren om natten, hvor havørreden typisk befinder sig højt i vandet.
Intermediate: Betyder at flåddet er langsomt synkende. Effektiv året rundt.
Synkende: Har sine største fordele i meget strømfyldt vand og ved vinterfiskeri, hvor havørreden ofte søger mod bunden.

Fyldbar: Flåddet, som kan fyldes med vand, og hvor du således selv kan afgøre, hvor dybt i vandet det skal befinde sig.

Jeg fisker altid med et bombardaflåd, som er langsomt synkende (intermediate), da fluen her går forholdsvis højt i vandet, hvilket jeg helt klart betragter som en fordel. Samtidig har man mulighed for at lave relativt lange spinstop uden at fluen får fat i bunden..
Jeg bruger altid en almindelig fletline (0,15mm) til kystfiskeri På fletlinen trækker du så dit bombardaflåd, som er fra 10 til 30 gr. (15 gr. er det mest brugte, men er der en strid modvind eller skal du til Bornholm, så kan du sagtens bruge 25-30 gr. Derefter monteres et bomba-stick (kort plastikrør) under bombardaflådet.
Herefter binder du fletlinen nu på en lille svirvel (se også fig. 3) og derefter binder (som jeg selv bruger) 0.24 mm forfang i fluorocarbon på max ca. 3 meter.
Skulle det være kraftigt blæsevejr, så bruger jeg kun 2-2.5 meter, da det kan være lidt besværligt at styre længere line.
Længden på forfanget er ikke så væsentligt, men specielt i klart vejr/vand er det vigtigt med lidt længde på forfanget, da havørreden ofte vil være mere sky.
Bombardaflådet skræmmer ikke havørreden, da jeg mange gange har oplevet, at havørreden har hugget på bombardaflådet.
Husk. Forfangslinen må ikke være stærkere end hovedlinen, da der ellers kan ske det, at du mister hele din line.
Som rosinen i pølseenden skal man så finde den perfekte flue (som jeg ikke har opskriften på eller vil af med):=)) og binde den på.
Man kan også lave en ophænger lykke ca. 40-50 cm oppe på forfanget, så er der muligt at afprøve lidt flere fluer, for at se hvilken der virker bedst.

Fig. 1

Fletlinen er bundet på svirvlen med Uni-knot knuden.
Knuden på svirvlen og ophængerfluen (fluorocarbon) bindes med almindelig blinkknude.
Knuden på nederste flue kan med fordel bindes med en løkkeknude.
Ophængerknuden er en sildeknude, hvor nederste line af øjet er klippet.

Fig.2

I stedt for at gå ud og investere i en tråder til bombardaflåd og stick (som du alligevel glemmer eller smider væk), så kan du selv lave dem. Du tager noget monofil line og laver en stor løkke i passende længde så den kan nå igennem flådet og binder et par knuder. Derefter tager du fat i knuden og trækker løkken mellem fingrene næsten op i den anden ende og varmer enden med et fyrtøj så enden bliver lidt spids (pas på ikke at varme for meget, så enden smelter.
Her på det seneste, har jeg så udviklet en anvendelig måde til sammenbinding af fletline og monofilline til bombardafiskeri, ved hjælp af en Not a Knot, som jeg selv har fremstillet ved at ændre lidt på udformningen. Så undgår man en knude på fletlinen, da det klart svækker linen.

Fig. 3

Man skal være påpasselig med at linen ikke ligger over hinanden, da den derved nemt bliver skåret over.

Jeg er selvfølgelig altid klar til at svare på spørgsmål og evt. give uddybninger omkring fiskeriet med bombarda og flue.

Knæk & Bræk
Ove

Comments are closed.